Основни видове акумулатори

Всички знаете, че без акумулаторна батерия е практически невъзможно да подкарате автомобила си и за това сега ще ви запознаем с неговата същност и действие.

Сигурно ще ви е интересно да научите, че първият „старовремски” прототип акумулатор е изобретен през далечната 1858 година от Гастон Планте, който е прочут френски физик. От тогава до днес, акумулаторите значително са се променили, но принципът им си остава същият, само формата и размерите са значително по-различни малки. Трябва да знаете, че в самото си начало акумулаторът е представлявал така да се каже два волтови елемента.
За да ви запознаем в подробности със съвременните акумулатори ще ви припомним, че има 2 основни модела – тягови и стартерни, като стартерните са основно използвани в съвременните автомобили. Те захранват с ел. енергия запалителната система на двигателя, подавайки по-голям ток за запалване на автомобила и имат по-високо съдържание на електролити. Стартерните акумулатори са по-мощни и имат значително повече антимон и кадмий в корубата си.

Тяговите акумулатори се използват основно в електромобилите и същността им е значително по-различна от тази на стартовите батерии, тъй като се налага да постоянно определени количества ток. Те се ползват и за доста домакински електроуреди, като пасатори.

Друга разлика при познатите ни акумулатори се корени в това дали са алкални или оловно-киселинни. Оловно-киселинните акумулатори дават работно напрежение от 12,6 волта и амортизирането им зависи от това дали плочите вътре в тях са износени. Алкалните акумулатори са по издръжливи, но и те от своя страна се делят на три отделни типа сребърно-цинкови, желязно-никелови и кадмиево-никелови.